Anlita en markentreprenör

Viktiga tips för dig som vill anlita en markentreprenör för grävarbeten, sprängning, borrning, dränering, plattläggning och andra trädgårds- och tomtarbeten.

Vad kostar det att anlita en markentreprenör?

Idag finns tusentals företag som utför markarbeten, allt från enmansfirmor till stora bolag med verksamhet på flera orter. Det gör att prisbilden varier väldigt mycket, dels mellan olika företag och dels mellan olika typer av markarbeten.

Generellt kan man dock säga att en enskild markentreprenör kostar cirka 400-600 kr/timme att anlita. På detta kommer sedan kostnader för utrustning och fordon. Men eftersom arbeten på tomt och i trädgård varierar så mycket är det endast genom att ta in offerter som du kan få en prisuppgift på vad ett specifikt markprojekt kommer att kosta.

Vad ska jag tänka på när jag anlitar hjälp med arbeten på tomten?

  • Den markfirma du anlitar ska ha F-skatt, anlitar du någon ”svart” täcks du inte av varken dina egna eller utförarens försäkringar.
  • Se till att få specificerad offert och faktura på allt som utförs för att du ska veta vad som har gjorts.
  • Ta alltid in offerter från flera entreprenörer. Får du bara ett prisförslag har du ingen aning om det är ”rätt” pris.
  • För vissa typer av markarbeten ges ROT-avdrag, kontrollera med entreprenören om vad som gäller för just ditt arbete.
  • Gå alltid igenom resultatet efter utfört uppdrag tillsammans med entreprenören, och ställ frågor om det du undrar över. Då får ni gemensamt en bra grund att stå på om något behöver kompletteras eller justeras.

Hur hittar jag en markentreprenör?

Många webbtjänster samlar markentreprenörer, där du fyller i ett formulär och sedan får prisförslag. Testa exempelvis Markproffs.se.

Ett annat bra sätt är att prata med grannar för att få rekommendationer från entreprenörer som de anlitat. Oavsett hur du hittar potentiella företag att anlita bör du alltid be om referenser från deras tidigare kunder.