Bolån för villa – så jämför du pris och villkor

Att välja rätt bolån för köp av en villa kan vara en djungel. Många banker och andra långivare slåss om kunderna och avtalens villkor kan ofta vara krångliga att jämföra. Därför har Hemmaguiden sammanställt de absolut viktigaste sakerna du måste veta när du skaffar bolån för husköp.

Första valet – fast eller rörlig ränta på bolån?

Den gamla sanningen att rörlig (obunden) ränta alltid lönar sig stämmer. Ett bolån är en långsiktig investering och sett över tid har det historiskt sett alltid varit bäst att ha sin bolåneränta rörlig. Men är din ekonomi ansträngd och du inte har råd med plötsliga ränteuppgångar kan det vara smart att binda lånen. Månadskostnaden blir då lite högre men å andra sidan vet du vad du ska betala varje månad de närmaste åren.

Ränterabatt på bolån glöms bort av många

Bolån för villa

Det viktigaste vapnet du som kund har gentemot bankerna är att förhandla fram en ränterabatt, alltså att den ränta du har sänks med ett antal ”punkter” (en punkt motsvarar 0,1 procentenheter). Följande saker kan påverka din rabatt:

1. Sparande hos banken. Har du pensionssparande, investerarsparkonto eller fondsparande hos banken brukar detta innebära rabatt på bolåneräntan.

2. Vissa banker har samarbeten med försäkringsbolag, väljer du att lägga din hemförsäkring för villan hos dessa kan det ge ytterligare ränterabatt.

3. Övriga tjänster – exempelvis om du skaffar betal- eller kreditkort genom banken så kan det ge ytterligare rabatt.

4. Förhandla! Det finns inga fasta rabatter utan varje fall bedöms olika. Var tuff och rak mot din kontaktperson på banken och förklara att du väljer den bank som ger dig bäst rabatt.

Jämför olika bankers bolån

Det kan tyckas självklart, men många väljer den enkla vägen och tar den bank de alltid haft eller den första bästa de kommer i kontakt med. Men då det handlar om stora summor lönar det sig alltid att prata med minst tre, helst fler, olika lånegivare och jämföra deras erbjudanden.

Med flera olika banker med i förhandlingen kan du dessutom spela ut dessa mot varandra och förklara att du kommer välja den som ger dig det bästa bolånet. Låt dem tävla om ditt bolån!

Använd gärna en jämförelsetjänst för att få en överblick över olika bankers bolån för köp av villa, men kom ihåg att det är först vid personlig kontakt som du verkligen vet vad din rabatt på räntan blir och kan göra ett bra val som i slutändan betyder billigare boendekostnad.

Hemmaguiden, november 2014