Både elbolag och prisjämförelsetjänster på nätet kan vara vilseledande när det gäller att enkelt och rakt förklara vad ditt elpris blir och vilka avgifter som tillkommer. Vi på hemmaguiden ger dig därför en enkel guide som förklarar vad du ska känna till när du väljer elbolag – ett mycket viktigt val för de flesta då det kan handla om många tusenlappar extra i plånboken för den som väljer rätt elleverantör.
1. Pris per kilowatt är inte allt
En sak att jämföra är givetvis kilowattpriset hos olika elbolag. Men det är långt ifrån allt. Ett bolag kan medvetet ta ut en mycket låg kostnad per kilowatt för att sedan lägga på andra avgifter som i slutändan gör att totalpriset för dett elavtal blir dyrare än leverantörer med högre kilowattpris.
2. Uppvärmning via el en stor kostnad
En första fråga att ta ställning till för dig som bor i hus är om du använder så kallad ”direktverkande el” för att få värme. Detta är i många fall en stor kostnad som gör ditt elpris till en stor del av husets totala utgifter. Har du denna uppvärmning blir det extra viktigt att välja rätt elbolag. Du bör också överväga andra alternativ för din uppvärmning, förslagsvis en bergvärmepump, en luft/vattenvärmepump eller en luft/luftvärmepump. Detta kan minska det du betalar till elbolaget med många tusen kronor årligen.
3. Att göra ett val är ett måste
Känner du inte för att lägga ned tid på att jaga billiga elpriser är det viktigaste och enklaste du kan göra iallafall att göra ett val av elbolag och avtal. Gör du inget val alls så kommer du automatiskt få ett tillsvidarepris eller motsvarande, vilket generellt alltid är 20-30 procent dyrare än de avtal du aktivt kan välja. Så om inget annat – se till att göra ett val!
4. Bindningstid för elavtal?
Både ditt befintliga elavtal och det avtal du byter till kan ha bindningstider som är viktiga att känna till. Att byta ett avtal med bindningstid kvar kan innebära att du får betala en onödig avgift.
5. Fast eller rörligt elpris?
I allmänhet är rörligt pris mest fördelaktigt för dig som konsument. Detta innebär att elbolagen gärna marknadsför sina fasta priser lite extra hårt. Givetvis kan ett bundet elavtal vara skönt i och med tryggheten det innebär, du vet vad priset är för den kommande avtalsperioden helt enkelt. Men om du vill göra en så bra affär som möjligt är obundet pris alltså oftast klokast.
Sammanfattningsvis – vilket elavtal ska du välja?
Det viktigaste rådet är att läsa på och jämföra. Använd en jämförelsetjänst på nätet, prata med grannar, kolla in tre-fyra olika elbolags hemsidor och erbjudanden. Räkna sedan på vilket som blir mest fördelaktigt för dig. Lägg några timmar på detta en gång och du kommer antagligen kunna räkna hem det genom många sparade tusenlappar över ett helt år om du hittar ett avtal anpassat för just dina elbehov.
Hemmaguiden, november 2014