Så väljer du rätt hemförsäkring

När du just flyttat eller planerar att flytta bör du se över din hemförsäkring. Därför har vi tagit fram en lista på saker du ska fråga ditt försäkringsbolag beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, eget hus eller hyr i andrahand.

Läs vidare eller fördjupa dig direkt i den försäkring som gäller dig:

Vad du ska tänka på i val av hemförsäkring

1. Priset är viktigt – men inte allt

Givetvis är din månadspremie, alltså vad du betalar i månaden för din hemförsäkring, en viktig faktor. Men att automatiskt välja den billigaste hemförsäkringen kan straffa sig i längden om den exempelvis har hög självrisk eller inte täcker viktiga saker som just du och ditt hem behöver.

2. Förtroende är viktigt

Besök olika försäkringsbolags hemsidor och jämför dem – både pris och det allmänna förtroendet de inger. En hemförsäkring kan vara bland det viktigaste skyddet du har och du ska därför bara välja en försäkringsgivare som ger ett seriöst intryck och som verkar lätt att ha att göra med.

3. Välj hemförsäkring efter din bostadstyp

Ett vanligt misstag många gör är att de skaffar grundläggande hemförsäkring men sedan inte kompletterar med det som behövs. Detta gäller särskilt för dig som bor i bostadsrätt, radhus eller villa – då krävs tillägg på din hemförsäkring som skyddar dig om saker som väggar, tak eller golv skadas. Den vanliga hemförsäkringen utan tillägg är oftast bara lämpad för hyresrätt.

4. Tillägg för lösöre, allrisk och ”drulle”

Beroende på ditt hems unika förutsättningar kan ytterligare en kompletterande försäkring vara ett bra val. Till exempel om du har särskilt värdefull lös egendom i form av ovanliga möbler, konst eller dyr elektronik. Dessutom kan en så kallad ”drulleförsäkring” vara smart då den skyddar mot att du exempelvis välter TV:n i golvet, råkar sitta sönder en stol eller får en jätterepa i parkettgolvet.

5. Låt experter hjälpa dig!

Här på Hemmaguiden vill vi ta fram de bästa erbjudandena och jämförelserna för att du ska kunna få just den hemförsäkring som är bäst för dig och din familj.