Försäkring när du bor i bostadsrätt – så väljer du rätt

Den som bor i bostadsrätt måste ha ett bostadsrättstillägg på sin hemförsäkring. Detta tillägg  är viktigt eftersom du som äger en bostadsrätt har ett större ansvar än någon som bor i en hyresrätt. Till exempel är du som bostadsrättsinnehavare ansvarig för all fast inredning i ditt hem, samt väggar, tapeter, golv, dörrar, och liknande. Dessa saker täcker bostadsrättstillägget på din hemförsäkring.

Bostadsrättstillägg är ett måste

Alla försäkringsbolag som erbjuder den vanliga hemförsäkringen erbjuder också bostadsrättstillägg. Priset varier mellan några hundralappar upp till 2000 kr om året för detta tillägg, och även villkoren skiljer sig väsentligt åt mellan olika försäkringsbolag. Det finns två huvudsakliga sätt att hitta rätt hemförsäkring med relevant tillägg:hemforsakring-bostadsratt

  • Hör med ditt befintliga försäkringsbolag och be om prisuppgift direkt från dem.
  • Titta i vår tabell där vi direkt jämför de olika försäkringsbolagens priser på försäkring för bostadsrätt med bostadsrättstillägg.

5 viktiga tips när du väljer hemförsäkring för bostadsrätt

1. Kom ihåg att ta reda på vad självriskerna ligger på – låga självrisker kan göra det värt att välja en lite dyrare försäkring.

2. Samlar du flera försäkringar hos samma försäkringsbolag kan du ofta få rabatt.

3. Kom ihåg att lägga ihop priset för både hemförsäkring och bostadsrättstillägg när du jämför priser.

4. Utöver dessa två delar kan du också teckna en allriskförsäkring eller motsvarande som ger det mest heltäckande skyddet – men det kostar också mer.

5. Teckna alltid hemförsäkring så fort du vet att en flytt är på gång – en dag utan skydd kan vara en dag för mycket om du har otur.